Oppstartsåra: Startet med småbruk og bygdekokkejobb

Bestemor Kirsten var ei arbeidsom og fremtidsrettet dame, sier Ottar Skaslien. Med sine gode kokkeferdigheter, gjestfrihet og teft for forretningsutvikling, la hun grunnlaget for det som i dag er Skaslien Gjestgiveri.

Vi er utrolig stolte over at vi er tredje generasjon som driver Skaslien Gjestgiveri, sier Ottar Skaslien. Da bestemor kjøpte dette stedet i 1937, var det bare et småbruk, forteller han. Hun jobbet hardt gjennom krigsårene og stod stort sett alene om den daglige driften. Under krigen måtte sønnen Ollvar rømme over til Sverige. På småbruket skaffet Kirsten seg både kuer, griser, høner, sauer, og etter hvert også bier som ga honningproduksjon.

Her er Kirsten fotografert da hun ser til kuene på småbruket.

Populær bygdekokke

Det var strevsomt i 1940-årene med å få endene til å møtes, men glad i å lage god mat som hun var, ble hun brukt mye som bygdekokke. Råvarene hentet hun stort sett fra eget småbruk, eller fra gårdene der hun kokte.  Kortreist og lokal mat har med andre ord alltid vært betegnende for virksomheten her.

Leide ut det ene soverommet hun hadde

Kirsten så etter hvert potensialet i kombinasjonen overnatting og god mat. I det små startet hun med utleie av rom og servering av mat. Driften baserte hun på datidens handelsvirksomhet og andre besøkende som kom til Kirkenær. Det var helt vanlig at handelsreisende overnattet flere dager, opptil 1-2 uker når de stilte ut og solgte varer.

Det sies at de første overnattingsgjestene leide Kirstens soverom, mens Kirsten selv lå under kjøkkenbordet. – Dette var i 1952, og det vi regner som selve oppstarten av Skaslien Gjestgiveri som overnattingssted, sier Ottar.

Bestemor og bestefar utenfor det opprinnelige stabburet.

Hvalfangst som ekstrainntekt

Min far, som het Ollvar, jobbet noen år som hvalfanger. I ti sesonger var han ute på havet for å tjene penger. Dermed kunne han hjelpe bestemor med avdragene på lånet hun tok opp da hun kjøpet småbruket. I 1954 var det slutt på hvalfangsten og Ollvar etablerte seg hjemme i Solør.

Ollvar giftet seg med Åse

Kort tid etter at Ollvar kom hjem fra hvalfangsten traff han Åse som han giftet seg. I rask rekkefølge  fikk de guttene Ottar og Morten. Ollvar og Åse ble begge en del av driften og den videre utviklingen av gjestgiveriet. I den første tiden jobbet Ollvar også andre steder i distriktet for å spe på inntektene.

Fotografiene viser Skaslien fra henholdsvis 1930 (t.v.), 1950 og 1970.

Skaslien har vært gjennom mange og store oppgraderinger av rom, kjøkken, selskap- og kurslokaler. I løpet av det siste ti-året har vi hatt to store oppgraderinger. I 2008 bygde vi ut for å få flere rom og i 2012 da vi bygde vi om kjøkkenet.

Oppstartsåra: Startet med småbruk og bygdekokkejobb
Translate »