Lutefiskaften på Skaslien Gjestgiveri 10. november

Endelig – nå er lutefisken her og vi på Skaslien Gjestgiveri erklærer lutefisksesongen for åpnet. Velkommen til lutefiskaften lørdag 10. november.

Skaslien Gjestgiveri inviterer til lutefiskaften 10. november
Skaslien Gjestgiveri inviterer til lutefiskaften 10. november

Lutefisksesongen har startet og vi inviterer til lutefiskaften. Hos oss på Skaslien Gjestgiveri har vi lang tradisjon på å tilberede og servere lutefisk. Råvarene er av ypperste kvalitet og kokkene våre har oppskriften klar. Med andre ord – vi gleder oss til å servere deg den beste lutefiskmiddagen med masse godt tilbehør. På lutefiskbuffeten finner du både ertestuing, stekte baconterninger, sennep, revet brunost og poteter.

Forsyn deg så mange ganger du orker

Når vi inviterer til lutefiskaften lager vi det som en buffet. Da forsyner du deg så mange ganger du selv ønsker og tar de tilbehørene du selv liker best. Og kommer du sammen med noen som ikke er så begeistret for lutefisk, har vi også rakfisk og pinnekjøtt med mye og godt tilbehør på buffeten.

Flere spiser lutefisk og sesongen er blitt lenger

Vår erfaring er at lutefisksesongen har blitt lengre og at flere har begynt å spise lutefisk. Antall lutefiskmiddager vi serverte i fjor slo alle tidligere rekorder, sier daglig leder Elin Skaslien. Det er mange lutefiskelskere i distriktet og flere og flere yngre har også fått smaken på denne tradisjonsrike retten.. Vi håper å lage minst like mange lutefiskporsjoner i år, sier Elin.

Tilberedes av førsteklasses råvarer

Et godt lutefiskmåltid starter allerede med råvarene, sier kjøkkensjef Berit Mo.

Lutefisken er tørrfisk  av skrei og kommer  i år fra Brødrene  Berg , Værøy i Lofoten.  Leverandør av lutefisk kan variere fra år til år, vi ønsker alltid å bruke den beste kvaliteten.

Populært fra oktober og frem mot jul

Lutefisken er kanskje en av de matrettene som har aller lengst tradisjon her i landet – gjerne som festmåltid. Svært mange, både gamle og unge, ser frem mot lutefisksesongen. Lutefisk er en populær rett både i Norge og i Sverige, samt deler av Finland.

I tillegg serveres det også rakfisk med godt tilbehør, på tradisjonelt vis.

Rakfisken kommer også i år fra medlemsbedrift i Valdres BA –  norsk oppdrett og av topp kvalitet.

Fakta om lutefisk:

  • Lutefisk lages fra tørrfisk eller klippfisk som blir behandlet med lut i en spesiell prosess.
  • Tørrfisken som brukes, er rundfisk eller råskjær vanligvis av torsk, lange, brosme eller sei.
  • I Norden starter julefisksesongen tidlig i november og varer til over jul. Lutefisk er også populær i de «nordiske» områdene av USA, som Minnesota og Wisconsin.
  • Hvorfor og når man begynte å behandle tørket fisk med lut vet man ikke, men det er en gammel tradisjon.
  • En historie går ut på at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag. Tørrfisken ble liggende igjen i asken som ble våt i det påfølgende regnet, og aske er alkalisk. Fisken ble vasket grundig i rent vann, og dermed var lutefisken født.

Kilde: Wikipedia

Lutefiskaften på Skaslien Gjestgiveri 10. november
Translate »