Hanna og Tommy stortrives som kokkelærlinger

Ottar Skaslien er vår læremester nummer en, sier de to kokkelærlingene Hanna Veitsle og Tommy Nordvang.  Hanna er 2. års lærling og skal avlegge fagprøven til sommeren, mens Tommy er 1. års lærling. Det er nå vi virkelig lærer matfaget, sier de to lærlingene.

Kokkelærlingene Hanna Veitsle og Tommy Nordvang sammen med læremester Ottar Skaslien.

Utgangspunktet for de to lærlingene var ganske forskjellig da de skulle velge yrkesretning. Hanna visste ikke helt hva hun hadde lyst til, men søkte, og kom inn på linja for Restaurant- og Matfag på Kongsvinger videregående skole. Det angrer hun ikke på i dag.

Jeg har fått mer og mer sans for matfaget, spesielt etter at jeg fikk lærlingeplass her på Skaslien Gjestgiveri, sier Hanna.

Tommy på sin side var sikker. Han bestemte seg tidlig for at han ville bli kokk.

Jeg har alltid likt å være med på kjøkkenet. Det fortelles hjemmefra at jeg ofte satt på kjøkkenbenken å fulgte med på matlagingen, sier Tommy.

 

Vi har vært heldige

Vi er kjempeglade for at vi fikk lærlingeplass nettopp på Skaslien Gjestgiveri, sier Hanna og Tommy. Alle kokkene her er lidenskapelig opptatt av de rene råvarene og den gode smaksopplevelsen.

– Skaslien Gjestgiveri har flere ganger fått utmerkelser for sitt gode kjøkken. Vi lærer utrolig mye om alt som handler om råvarer og matlaging. Det er nå teori omsettes i praktisk arbeid. Ottar er selve klippen på kjøkkenet. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene der han står. For oss er han en inspirerende og viktig læremester!

 

Tommy følger drømmen

I løpet av de to årene på Restaurant- og Matfaglinja har Tommy prøvd seg på flere typer kjøkken. Han har hatt praksis både på Bøndernes Hus på Brandval og han har vært i barnehage og lagd mat. Men med drømmen om å bli kokk på en fin restaurant, søkte han lærlingeplass på Skaslien Gjestgiveri. – Da man har et prisvinnende kjøkken i nærmiljøet så jeg ingen grunn til å reise ut, sier Tommy.

Tommy’s livrett som barn var lasagne. I dag er det beef wellington som er favoritt. – Jeg syntes denne retten, med sitt crispy ytterlag av butterdeig og kjøtt med rosa kjerne er kjempegodt. Skulle jeg laget middag hjemme til venner ville jeg gått for pestomarinert pasta med kyllingspyd og en spicy tomatsaus.

Hanna forbereder seg til å ta fagprøven

Hanna skal ta fagprøven i juni. Det gleder hun seg til. – Jeg synes selv jeg har utviklet meg mye i læretiden, sier hun. Jeg har også blitt veldig bevisst på mathygiene. Det stilles svært strenge krav til institusjoner som jobber med mat.

Ottar nikker bekreftende, og sier:

På skolen bygges den grunnleggende plattformen, men det skal noe til å gjenskape tempoet på et restaurantkjøkken. Men dere er flinke og læringskurven er bratt når dere kommer ut som lærlinger.

 

Det beste jeg visste da jeg var liten var spaghetti med kjøttboller, men nå er det andebryst, laks eller ørret som er favorittmåltidet. Skulle jeg invitert til middagsselskap ville jeg servert biff med gode grønnsaker, stekte poteter og en kremet soppsaus.

 

Øvelse gjør mester

– Jeg skal forberede meg godt til fagprøven, som går over to dager. I løpet av de to dagene får jeg både en teoretisk del og en praktisk oppgave. Jeg skal trene på å holde hodet kaldt og tilberede måltidet slik jeg har lært her på Skaslien.

– Vi kunne ikke fått et bedre sted å være i læretiden, sier Hanna og Tommy. Her får vi være med på mye gøyalt og interessant. Egentlig alt fra A til Å. Å lære hvordan man kan utnytte en og samme råvare til ulike retter og med ulike smakstilsetninger har vært kjempeinteressant.

 

Saueslakting og grønnsaksplukking

Hanna forteller at hun blant annet har vært på saueslakting og lært hvordan man bruker de ulike delene av dyret i matlagingen. – Artig var det også å reise ut til de lokale bøndene og selv plukke grønnsaker vi trengte til kjøkkenet.  Da snakker vi kortreist mat.

 

Lærebedrift siden 1980-tallet

-Vi har alltid hatt god erfaring med å ha lærlinger, sier Ottar. Fra begynnelsen av 1980-tallet og frem til i dag har vi utdannet et 30-talls kokker. Alle har bestått sine fagprøver og raskt fått jobb. Det er vi stolte og glade for.

 

Ottar Skaslien
På Skaslien Gjestgiveri er det til enhver tid 2 kokkelærlinger, sier Ottar Skaslien.

Å få være med å utdanne ungdom og rekruttere flinke folk til faget er utrolig moro. Så fort lærlingene blir kjent med rutiner og logistikk er de en svært nyttig ressurs. Vi kommer definitivt til å fortsette å ta inn lærlinger.

Hoveddelen av læretiden går selvfølgelig ut på å lære å tilberede og anrette mat av høy kvalitet. I tillegg gir vi grundig opplærling i råvarebehandling, menyplanlegging og matpresentasjon. Med andre ord – lærlingene lærer om mattrygghet i alle ledd, fra varemottak til anretning og servering av måltider.

Som kokkelærling er man innom alle typer serveringer, alt fra frokost, lunsj, middag og catering. Hos oss får lærlingene grundig opplæring om mat, drikke, spesialkost, HMS, servering, hygiene, salg, service og profesjonell gjestebehandling.

Hanna og Tommy stortrives som kokkelærlinger
Translate »